Zdrowe odżywianie w ciąży

Zdrowe odżywianie w ciąży – porady, które wspierają prawidłowy rozwój dziecka

Powszechnie wiadomo, że szykowanie się do czasu macierzyństwa to długotrwały i złożony proces, który opiera się przede wszystkim na przygotowaniu ciała, organizmu i psychiki przyszłej mamy. Jaką dietę stosować, po jakie produkty spożywcze sięgać i czego unikać przygotowując potrawy? O tym dowiecie się w poniższym artykule!

 

Zachowaj złoty środek

Na początek warto przypomnieć kilka podstawowych zasad, którymi powinna kierować się przyszła mama. Dieta powinna być zbilansowana, smaczna oraz bogata w naturalne i nieprzetworzone produkty. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć witamin D, C, E oraz tych z grupy B. Ważne jest odpowiednie nawodnienie, regularne posiłki (4-5) w ciągu dnia, unikanie ciężkich potraw, zwłaszcza na kolację oraz suplementowanie kwasu foliowego wraz z jodem.

Zaleca się, aby przed zajściem w ciążę przejść podstawowe badania – morfologia, TSH, badanie ogólne moczu, glukoza oraz tyreotropina trzeciej generacji. Dodatkowo warto wykonać USG narządów rodnych oraz cytologię. Wiele ośrodków zdrowia oferuje pełne pakiety badań skierowane do kobiet planujących ciążę.

Jeśli kobieta prowadziła przed ciążą aktywny tryb życia, musi zrezygnować ze sportów niosących za sobą ryzyko wypadku. Wskazane jest zatem uprawianie jogi, pilatesu, nordic walkingu, a mniej aktywnym dedykowany jest spacer oraz basen.

 

Praktyczne przygotowania

Mniej więcej miesiąc przed terminem porodu warto sprawdzić, czy mamy wszystko przygotowane na przyjęcie dziecka. Niezbędne są tutaj akcesoria dla niemowląt. Drodzy rodzice, przygotujcie listę zakupów odpowiednio wcześnie! Pierwsze tygodnie życia i opieka nad noworodkiem wymaga połączenia czułości i uwagi. To zadanie, którego nie należy bagatelizować. Na szereg działań związanych z opieką dziecka składają się sterylizacja i dbałość o higienę, karmienie oraz usypianie.

Sypialnia dziecka wiąże się z poważnym wydatkiem, dlatego warto odpowiednio wcześnie zadbać o podstawowe produkty dla maluszka. Jako Motherhood producent artykułów dziecięcych – polecamy naszej wysokiej jakości atestowane produkty! U nas znajdziesz wszystkie najważniejsze elementy pierwszej wyprawki dla niemowlaka. Jeśli zadbasz o nią wcześniej, w czasie ciąży będziesz mogła spokojnie skupić się na prawidłowym rozwoju Twojego maluszka. Najważniejsza jest dieta – jakie produkty powinny najczęściej gościć w menu ciężarnej kobiety?

 

Jedz sezonowo

Warzywa i owoce są jednym z najlepszych źródeł witamin i minerałów, dlatego warto przyjąć zasadę odżywiania sezonowego! Odwiedzajmy targowiska z produktami prosto od rolników i kupujmy sezonowe plony.

Wiosną sięgnijmy po truskawki, rabarbar, czereśnie oraz agrest. Z warzyw wybierzmy szczypiorek, świeżą rzeżuchę, ogórki, rzodkiewkę oraz pomidory. Latem niech na naszym stole nie zabraknie szparagi, kukurydzy, szczawiu, rukoli, bobu, szpinaku i zielonego groszku. Dla smaku i dla zdrowia warto przygotować sałatkę owocową z borówek, malin, arbuza, brzoskwini, moreli czy porzeczki. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia!

Jesienią sięgamy po dynię, brokuł, kalafior, a z owoców na stołach królują jabłka oraz śliwki.

Zima jest najbardziej wymagającym okresem, mimo to nadal warto sięgać po produkty, które mają w składzie wiele witamin i minerałów. Do nich zalicza się przede wszystkim burak, marchew oraz mandarynki i pomarańcze.

 

Zdrowie dziecka zależy od matki

Dziecko w łonie ma tylko jedno źródło pożywienia – mamę, dlatego stosowanie podczas ciąży diety urozmaiconej i racjonalnej jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Nie oznacza to wcale, że należy jeść za dwoje, wystarczy skupić się na urozmaiconych, świeżych i naturalnych produktach!

Podstawowym składnikiem odżywczym jest wapń – to ważny minerał, nieodzowny dla właściwego rozwoju kości dziecka i jego zębów. Dzienna dawka tego minerału powinna być dwukrotnie większa niż przed zajściem w ciążę. Dobrym źródłem wapnia są: ser, mleko, jogurt, a także zielone warzywa liściaste. Przetwory mleczne mają jednak sporą zawartość tłuszczu, dlatego sięgajmy po odmiany chude lub półtłuste.

Białko to kolejny składnik niezbędny w diecie ciążowej. Źródłem tego minerału są: ryby, mięso, orzechy, warzywa strączkowe oraz mleko i jego przetwory. Tutaj również unikajmy tłuszczy, decydując się np. na chude mięso.

Witamina C pomaga w rozwoju mocnego łożyska, podnosi odporność i pomaga w przyswajaniu żelaza. Tutaj sięgajmy po grejpfruty, truskawki, pomarańcze, kalafiory i brukselkę. Uwaga! Znaczna część witaminy C zawartej w pokarmach rozkłada się podczas długotrwałego gotowania i przechowywania, dlatego starajmy się o świeże produkty, w miarę możliwości spożywajmy je na surowo.

Kolejnym minerałem jest błonnik, który zapobiega częstym zaparciom podczas ciąży. Doskonałym jego źródłem są owoce i warzywa, zwłaszcza, że nie trzeba ograniczać ich spożycia. Do koszyka warto zatem wrzucić chleb razowy, makaron z mąki razowej, orzechy, suszone morele oraz pory. 

Wcześniej wspominaliśmy o kwasie foliowym, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego dziecka, zwłaszcza podczas pierwszych tygodni ciąży. Organizm nie magazynuje kwasu foliowego, a podczas ciąży wydala go o wiele więcej niż normalnie, zatem przyszła mama musi dostarczać kwas foliowy każdego dnia. Produkty zawierające ten minerał to szpinak, brokuł, fisztaszki oraz orzech laskowy.

 

Chroń swoje dziecko

Składniki pokarmowe przechodzą przez łożysko i dostają się do krwi dziecka, dlatego właśnie jest ono narażone na działanie szkodliwych substancji. Czego unikać?

Konserwy, mrożonki, sery dojrzewające, cukier – oto lista grup produktów, które nie powinny się znaleźć w naszym jadłospisie. Warto zawsze o poszczególne potrawy dopytać naszego lekarza, on z pewnością doradzi przyszłej mamie, jak mądrze wybierać składniki podczas diety ciążowej.